Långsamma steg mot despotism #svpol

Jag skrev för ett år sedan om Subtila hot – fascism och despotism. Då jag nu kontrollerade den videon noterade jag att youtube-kontot var borttagen och videon alltså inte längre tillgänglig. Som tur var behöver man inte förlita sig på att en enskild kanal är tillgänglig.

Young people can not be trusted to form their own opinions. 07:00

Christian Engström, Pirate MEP

Vad får man fram om man skulle jämföra de senaste tio årens förändringar (under Socialdemokratiskt och Moderatiskt styre) i Sverige med vad som beskrivs i kampanjfilmen?

 • Är Respekten begränsad till olika grupper? Nej inte än, men däremot är bland annat ungdomar, sjuka och arbetslösa nästintill kallade för att vara kriminella och det innebär att respekten tas ifrån dem så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
 • Är Makten begränsad till några få personer? Nej men Fredrik Reinfeldt tvingade i princip igenom ett lagändringsförslag som få förstod så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
 • Är Pengarna fördelad till några få grupper? Nej, men löneklyftorna fortsätter att öka, utsatta grupper får gradvis mindre rörelsemöjlighet och antalet markägare minskas så vi riskerar att närma oss en situation som kan skapa Despotism.
 • Är några Informationskanaler kontrollerad av några få personer? Nej, men det förs en debatt för att få exempelvis Internet kontrollerat/censurerat som kan innebära att vissa mediakanaler också blir kontrollerade och ökande möjlighet för Despotism.


Lite politikerförakt kanske faktiskt är sunt
under rådande omständigheter.

Pingat på Intressant.

Annonser

4 kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet Live! and Lena K Andersson, Emil Isberg. Emil Isberg said: Noterat: Långsamma steg mot despotism #svpol – http://tinyurl.com/4qn34um #fb […]

 2. Även om både Sverige och Europa fortfarande är öppna samhällen, går utvecklingen tyvärr i fel riktning på många områden. Det är den trenden vi måste vända medan det fortfarande är möjligt.

  Här är ett blogginlägg jag skrev på det här temat: Piratpartiet och kampen mot fascism.

 3. Lite otippat att en amerikansk utbildningsfilm från 40-talet skulle vara så aktuell!

  Påminner mig om gamla filmer som visades som ett led i utbildningen på KTH på 90-talet; de var lite komiska i sin käcka framtoning, men ur ett pedagogiskt perspektiv illustrerade de på ett lysande sätt t.ex. den allmänna gaslagen.

  :-)=

 4. […] mer än enbart ledningens önskelistor för att överväga likheter. Ett tips i sammanhanget är en beskrivning från andra världskriget som förklarar just hur man jämför länder på en demokrati/despotism-skala. Att datalagring […]

%d bloggare gillar detta: