Internet-relaterad brottslighet (SCAM)

Rätt ofta får man epost som lovar mycket pengar för ofta relativt liten arbetsinsats. Det låter ofta alldeles för bra för att vara sant, och naturligtvis är det så. Polisen tar inte IT-brottslighet på allvar och trots uppenbara bevis så läggs utredningar ner.

From: Blocket <blocketsverige@block.se>
To: epostadress

Hej,
du har blivit utvald av Blocket.se att delta i vår snabba och enkla undersökning.

I gengäld belönas du med 800,00 SEK – Bara för din tid!

Det gynnar alla att hjälpa oss bättre förstå hur våra kunder känner.
Med den insamlade informationen kan vi göra en rad förändringar för att förbättra och utöka våra tjänster.
Den kommer att lagras i vår säkra databas under högst 3 dagar medan vi bearbetar resultaten av denna rikstäckande undersökning.

* För att avsluta enkäten, vänligen klicka här. serverblocket-vderugfn.atreyasee.com/blocket.se/index.php

All information du förser oss med är icke-känslig och anonym.
Ingen del av den lämnas till tredje part.

————————————————————————————————–
V.v. svara inte på detta meddelande.
Om du har några frågor, vänligen använd vårt kontaktformulär.
————————————————————————————————–
Blocket.se – Sveriges största köp & sälj marknad

Tjänsteleverantör:
Blocket AB
105 18 Stockholm
Org nr 556610-3429

Domänen block.se (som anges i avsändaradressen) är registrerad av en privatperson. Troligtvis är det inte domänägaren som ligger bakom utskicket för mailet har inte gått via det webbhotellet som administrerar domänen och den angivna epostadressen är troligtvis påhittad.

Domänen atreyasee.com som används i URLen till enkäten är mer intressant. Den är också registrerad av en privatperson visserligen, men det är troligare att det finns någon inblandning. Adressen serverblocket-vderugfn.atreyasee.com pekar på IP 37.187.167.142 som tillhör AS16276 (Operatören OVH i Frankrike) och operatören har dessutom angett att IPt används för dedikerade servrar.

Mailet kom till min e-postleverantör Loopia från 217.16.3.182 som tillhör AS48809 (Operatören AB Connect i Frankrike). Det verkar vara en leverantör  av virtualiserade servrar/tjänster.

Ovanstående tar bara några minuter att få fram från epostmeddelandet med hjälp av standardiserade verktyg på Internet som alla har tillgång till.

Polisen klarar dock inte av IT-relaterad brottslighet och kommer att lägga ner utredningen på grund av brist på bevis. Trots att Sverige har brottsutredningssamarbete med Frankrike och övriga Europa, så klarar polisen inte att ta ett ärende över gränsen och komma åt personerna bakom utskicket.

Det saknas också helt möjlighet att få fram underlag på vilka IP-adresser som varit involverade i sådana här utskick från polisen.

Sven tycker har också skrivit om detta bedrägeri-försök.